lørdag 16. mai 2009

Yousuf Karsh

I desember 1941, holdt Winston Churchill en tale i det canadiske parlamentet. Yousuf Karsh var god venn med statsministeren i Canada, og hadde på den måten fått mulighet til å portrettere den store statsmannen.

To minutter var alt han hadde til rådighet. Churchill entret rommet og stilte seg opp iført sigar. Han var helt uinteressert i fotografen. Karsh var ikke rådvill. Han gikk frem til Churchill og nappet sigaren ut av munnen på han. Umiddelbart etterpå trykket han inn utløseren.

Photobucket

Resultatet ble et av verdens mest kjente portretter. Bildet av Churchill med det innbitte uttrykket ble et symbol på Storbritannias motstandsvilje under krigen. Portrettet forandret også livet til Yousuf Karsh. Han ble på kort tid kjent over hele verden. Dette bød på muligheter til å fotografere mange av verdens største personligheter.

Som håndtverker skilte Karsh seg ut med en veldig grundig og omfattende lyssetting. Han benyttet mange små lyskilder, en teknikk han hadde lært seg ved et teater i Ottawa. De fleste bildene er tatt på 8x10" store plater. Et så stort negativformat gir en ubeskrivelig detaljrikdom og et toneomfang som vi ikke ser hos nåtidens fotografer.

Yousuf Karsh døde i 2002. Flere av hans mesterverk kan sees her.

3 kommentarer:

 1. Da sønnen min ble født, hadde han sånn omtrent dette utrykket i ansiktet. Så han heter Jonas Winston :)

  SvarSlett
 2. Flott fotograf: anbefaler deg forøvrig å lese Richard Hermans "Med skjebnen i hånden", om Churchills liv og slekt.

  SvarSlett
 3. Mytteristen: Du store alpakka. Det var jo bare genialt.

  Helgespresso: Jeg setter bokpusheren min på saken. Den må da være å få lånt.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.