tirsdag 26. mai 2009

Patrick Demarchelier

Mitt problem er vel at jeg ikke er så interessert i blenderåpning og piksler. Jeg merker at jeg får problemer når noen vil snakke med meg om kameraer og optikk. Litt fordi jeg ikke kan noe om det, mest fordi jeg synes det er så uvesentlig. Jeg driter i buksa, så lenge jakka passer.

Forget the camera, forget the lens, forget all of that. With any four-dollar camera, you can capture the best picture - sa den salige Alberto Korda til sine disipler. Og han har selvfølgelig helt rett.

Så når jeg nå har begynt å lage metaposter, er det for å vise fotografer og fotografier jeg beundrer.

Etter en omorganisering av bokhylla vår, dukket det frem fra glemselen en bok med bilder av Patrick Demarchelier. Han er en av de største motefotografene i New York. Demarchelier er kjent for utsøkte portretter der kjennetegnet er naturlig eleganse.

Photobucket
Wild Africa - Gjengitt uten tillatelse fra Patrick Demarchelier

Naturlig eleganse er også stikkord for bildet av disse giraffene. Jeg kjenner ikke til noen historie bak bildet, annet enn at det er tatt i Tanzania i 1993. Det er et av flere bilder i en serie fra noe som ser ut til å være fra en safari.

Jeg tror det øyeblikkets magi som har gjort at jeg har festet meg ved fotografiet. Det kan ikke være særlig planlagt eller organisert. Det handler om å være observant og skuddklar når øyeblikket dukker opp. At horisonten er litt skjev og at bildet virker undereksponert, forsterker bare opplevelsen av øyeblikk.

Flere fotografier av Patrick Demarchelier her.

5 kommentarer:

 1. Hehe, herlige nysgjerrige giraffer!

  SvarSlett
 2. Jepp. Jeg tipper det er gjengen på hjørnet blant giraffene. De stod sikkert å smugrøyka og trodde de ble tatt på fersken...

  SvarSlett
 3. Mye visdom og en meget interessant artikkel om Korda du linket til. Min egen fokus på teknikk henger likevel paradoksalt nok mye sammen med sitatet fra Den lille prinsen Korda likte så godt. "Du kan bare se med hjertet. Det som er essensielt er usynlig for øyet."

  Forstår jeg ikke teknikken kan det fort komme i veien for meg når jeg gjennom fotografiet vil fortelle det jeg har sett med hjertet.

  Men teknikk er og det siste punktet. Er ikke så spennende med et teknisk perfekt bilde som ikke har noe å fortelle...

  SvarSlett
 4. Det var saa utrolig godt aa lese dette, Buster - jeg har veeeeldig sansen for holdninga di til foto og teknikk og saann. Kjenner meg igjen, enten det gjelder foto eller andre ting.

  Du er veldig flink til aa formidle det du sier er viktig for deg, og bloggen din er av den sorten som jeg tenker paa mange ganger gjennom dagen uten noedvendigvis aa vaere innom. Flere ganger har jeg tenkt 'lurer paa hvordan Buster ville fotografert dette' for eksempel.

  Tror ikke det er fare for at teknikken din kommer i veien for hjertet naar du forteller historier. Det du forteller sier mer enn veldig mange ord.

  SvarSlett
 5. Erik: Hyggelig. Korda er også en favoritt. Teknikk er en forutsetning i bunnen. Men ingen er opptatt av hva slags skrivemaskin Hamsun brukte, det spiller liksom ingen rolle for innholdet. (For å bruke en forslitt Krogvold-klisjé.)

  Alter: Takk. Jeg plaprer i vei på automatikk jeg vettu. What would Buster do? Artig. :-)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.