tirsdag 2. november 2010

Enda en metapostDe mest observante vil kjenne igjen dette motivet fra tidligere. Det er tatt på Brattestø på Hvaler, der gårsdagens og søndagens motiv også er hentet fra. Brattestø er stedet å oppsøke når det blåser litt fra sør. Da står vind og sjø rett inn fra Skagerrak, og det kan bli skikkelig friskt. Da jeg var der på søndag var det kuling i kastene, og det er egentlig litt for mye av det gode i forhold til fotografering.

I formiddag spurte jeg mine facebookvenner om de mente bildet skulle være i farger eller sort/hvitt. Etter noen justeringer på det opprinnelige bildet, noterte jeg meg for et svakt flertall for fargebilde. I etterkant av det har jeg utvekslet noen meldinger med en venn, og han lurer på hvordan jeg gjør disse bildene. Det er såre enkelt, og jeg har lovet å dele litt meta i dagens post.

Dette er bare et testbilde jeg tok for å sjekke at lysmåleren i kameraet var på rett spor. Her målte jeg 1/16 sekund på blender 8 og Iso 200. Dette er gjort håndholdt, derfor er det fullstendig uskarpt. Jeg viser det frem for at du skal få se hvordan motivet egentlig ser ut.

Deretter er det få kameraet på stativ. Jo tyngre det stativet er, jo bedre. Jeg har et ganske spinkelt stativ og får problemer når det blåser mye. Da gjelder det å stille seg opp sånn at kroppen tar av det meste av vinden. Her har jeg brukt et gråfilter for å få mulighet til å gjøre ekstra lange eksponeringer. Fargestikket i bildet er en uønsket effekt av filteret. Dette bildet er tatt med 120 sekunder på blender 11, og Iso 200. Tatt med snorutløser og kameraet på Bulb-funksjon. (B). Eksponeringer fra 5 sekunder og opp til flere minutter er bra. Da får man med seg bevegelse i vannet, og det er det som er så fint. De fleste steinbildene på bloggen min er sannsynligvis tatt på 30 sekunder, for det er det kameraet klarer uten at jeg må finne frem snorutløseren. Man er jo lat så det holder.

Vel hjemme blir det litt plukking med Photoshop før det begynner å ligne på noe. Jeg fremkaller råfilene i Capture One, alt annet er også bra. Jeg pleier å finne riktig utsnitt før jeg gjør noe annet. Når det er gjort retusjerer jeg vekk støv og dritt som ligger på brikka mi.

Dette bildet er dessuten skalert litt for å passe bedre i kvadratet. (Ja, det er juks og bedrag.) Det er godt mulig å finne en rektangulær variant også. Men nå er det sånn at jeg har en fetish for kvadrat, og da blir det sånn - i hvert fall her på bloggen.

Det siste jeg gjør er å prøve forskjellige løsninger på kontrast. Jeg viste mine facebookvenner en variant i farge og en i sort/hvitt. Noen lyse hoder antydet at kontrasten i fargebildet var litt lavt, derfor har jeg justert det endelige bildet nokså kraftig i forhold til versjonen under her.Jeg bruker ofte en serie plugins til Photoshop fra Nik Software. Det skyldes igjen min innebygde latskap. Jeg er ikke særlig bevandret i Photoshop, og det er veldig behagelig å få presentert hundrevis av varianter bare med noen få tastetrykk.

(Jeg har ingen planer om lage flere poster som dette. Jeg har egentlig ikke peiling på teknikk og sånt, og må som regel støtte meg til min gode venn Sander. Hvis noen lurer på noe så spør i kommentarfeltet, eller send en mail. Jeg har nettopp begynt å legge ut metadata på Flickr, dersom noen er interessert i å kikke meg i kortene flere ganger. Facebookprofilen min er lukket, men det er bare å legge meg til hvis noen skulle ønske det. Der skjer det dog ikke så mye spennende, og jeg er like anonym der som her.)

12 kommentarer:

 1. Jeg synes det er flott at du vil dele din fremgangsmåte med oss, slik at vi ser hvordan du har tryllet frem et så bra bilde:-) Jeg skjønner bare ikke hvordan du kan klare å få slik skarphet med 2 min lukker på spinkelt stativ i god vind? Har du festet noe vekt under stativet?

  Dette var artig!

  SvarSlett
 2. Det var hyggelig, Per Ove. Ja jeg ønsker meg et tyngre stativ, men jeg klarer som oftest å skjerme kamera og stativ med kroppen. Stor kropp, vettu.

  Glemte forresten å si at det er viktig å skru av alt som heter bildestabilisering på objektivet, evt i kameraet. Glemmer man det, blir det uskarpt på lange eksponeringer.

  SvarSlett
 3. Fin post dette, minner meg at jeg må få kjøpt ND-filter.

  SvarSlett
 4. Takker for det. ND-filter er forsåvidt ikke så veldig nødvendig. Men det er morsomt!

  SvarSlett
 5. Superflott bilde og flott forklaring. Synes faktisk du skal gjøre flere slike poster jeg. Her lærer jeg utrolig masse og ønsker meg grå-filter til jul.

  Nydelig bilde, elsker det :)

  SvarSlett
 6. Gewaltige Bilder.
  Schade verstehe ich kein Norwegisch!
  Könntest Du nicht ein Translator in Deinen Blog einbauen?
  Liebe Grüsse
  Hanspi

  SvarSlett
 7. Veldig artig og få et lite innblikk i hvordan du jobber. Det gir enn et spark bak og lyst til å prøve nye ting :)

  SvarSlett
 8. Det ble ett stilig bilde! Nysgjerrig på dette med gråfilter, -det gjør at du kan få lenger lukkertid, right? Dette er også ett filter man plasserer på objektivet?
  Kunne hatt mange filtre skjønner jeg.. hehe..

  SvarSlett
 9. Hanspi: I'm of course sorry about the language. I've tried a translator earlier, but the blog took for ever to load. I suggest you copy the text and paste it into Google translator.

  Rune: Takker, ettersom jeg forstår bor du jo i nærheten, og da vet du jo hvor stedet er.

  Monica H: Ja, det er noe man skrur på objektivet. Det er som sagt morsomt, men helt unødvendig.

  SvarSlett
 10. Imponerende serie med bilder, god jobb.
  Greetings, vil jeg følge.

  SvarSlett
 11. Muchas gracias. Bienvenidos aquí.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.